پیام مهم دستگیری مدیرعامل ایران خودرو

بازار ایران – هرچند که خبر برکناری و دستگیری هاشم یکه زارع مدیرعامل یکه زارع پایان تلخی در کارنامه وی بود ولی حاوی یک پیام مهم بود:”تیم جدید قوه قضائیه با هیچ کسی تعارف ندارد حتی هاشم یکه زارع “. ولی چرا”حتی هاشم یکه زارع”. مگر هاشم یکه زارع کیست که قوه قضائیه با وی نیز مماشات نخواهد کرد.

شاید آن کسانی که با عملکرد یکه زارع آشنا هستند، به خوبی پاسخ این سوال را بدانند ولی قطعا برای آن کسانی که اطلاعی از عملکرد وی ندارند، این سوال مطرح می شود که فارغ از جایگاه حقوقی یکه زارع به عنوان مدیرعامل بزرگترین خودروساز کشور، چرا اقدام اخیر قوه قضائیه در دستگیری وی مهم می باشد.

شاید بهترین مرجع برای پاسخ به این سوال، دستگاه های نظارتی باشند که بعد از بررسی های نهایی می توانند با جزئیات موضوع را شفاف کنند ولی به نظر می رسد بررسی بخشی از عملکرد یکه زارع در ایران خودرو بتواند گوشه ای از پاسخ این سوال را روشن کند. در ادامه تلاش می شود که برخی از این موارد اشاره شود:

· هاشم یکه زارع، همان کسی است که در ماه های ابتدایی روی کارآمدنش در ایران خودرو تاکنون،کیوان خسروی، سخنگوی شورای امنیت ملی در شرکت تابعه ایران خودرو عضو هیئت مدیره است. قطعا جایگاه امنیتی کیوان خسروی برای هر مدیرعاملی می تواند حاشیه امن ایجاد کند.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که در دوران مدیریت وی، تعاونی اعتبار ایران خودرو بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی فعالیت کرده است. در وصف فعالیت های این تعاونی غیرمجاز همین بس که در سال 1395، شرکت مسکن سازمان حسابرسی با مدیریت آقای فاضلی یک قطعه زمین در کوهک را به تعاونی اعتبار ایران خودرو می فروشد. آقای فاضلی همان سرتیم حسابرسی ترازهای مالی ایران خودرو تا سال 1396 است. جالب اینجا است که رئیس حراست این تعاونی مرتضی خسروی، برادر همان خسروی معروف است.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که به استناد روزنامه رسمی در دوران مدیریت ش افراد مختلف سیاسی، دولتی و موثر در بازه های زمانی مختلف عضو شرکت های تابعه این شرکت بوده اند از جمله: حسین نوابی(رئیس سابق سازمان حمایت) سیدزاده اقدم(مدیرسابق امور مجلس وزارت صنعت)،ولی ملکی(کمیسیون صنعت مجلس)، نوروززاده(مدیرعامل سابق پتروشیمی)، عبدالحسین فریدون(پسرعموی رئیس جمهور)، مهدی مونسان، بهزاد اعتمادی(معاون ایدرو)، علی عسگری(معاون ایدرو)، کاظم چهره گشا، خانم علیرضایی(رئیس اداره صمت خراسان رضوی)، سعید لیلاز(عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران)

· هاشم یکه زارع همان کسی است که در دوران مدیریت ش،مهدی برازجانی(پسررئیس حفاظت نهاد ریاست جمهوری)،سیدمهدی حجازی(برادر حجازی معروف)،ساری(فرزند ساری بزرگ)،مصریان(خواهرزاده رجل مطرح) در شرکت های زیرمجموعه ایران خودرو در حالی مسئولیت داشتند که وابسته برخی از آنان در نهادهای نظارتی ایران خودرو مشغول به خدمت بودند.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که مصطفی خان کرمی، در بازه زمانی قابل ملاحظه ای معاون فروش ایران خودرو بود. خان کرمی که از پشتوانه پرقدرت برادرش برخوردار بوده است.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که نمایندگی 1172 ایران خودرو را به افرادی از جمله زینب شمخانی، سید علیرضا میرمحمدعلی واگذار می شود.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که مسعود وثوق، بعد از سال ها حضور در خریدهای خارجی ایران خودرو در دوران مدیریتش، به ایساکو می آید ولی به یکباره از ایران خارج می شود و تاکنون برنگشته است.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که در دوران مدیریت ش از ابتدای سال 1396 تا پایان خرداد 1397، در حدود 48900 خودرو را که قیمت آن بالای 45 میلیون تومان است، زیان ده و کمتر از هزینه تمام شده آنان می فروشد و مشخص نیست این خودروها به چه کسانی و کدام نمایندگی ها فروخته شده است.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که عضو حقوقی شرکت سرمایه گذاری سلیم در هیئت مدیره ایران خودرو است در حالی که غالب سهام این شرکت متعلق به تعاونی اعتبار غیرمجاز ایران خودرو است.

· هاشم یکه زارع همان کسی است که در دوران مدیریت ش تا قبل از تحریم ها(از 1392 تا پایان 1396) نه تنها تولید ایران خودرو زیاد نشد، بلکه زیان انباشته گروه ایران خودرو رشد قابل ملاحظه ای داشت و حدود 8 هزار نیروی کار به مجموعه ایران خودرو اضافه شد

· هاشم یکه زارع همان کسی است که در مجمع عمومی سهامداران در پایان سال مالی منتهی به 1397، علی رغم اینکه گروه ایران خودرو با زیان خالص 84.959.235 میلیون ریال، سود قابل تخصیص منفی 80.630.537 میلیون ریال، زیان خالص هر سهم 5503 ریال روبرو شد ولی نه تنها کسی از وی انتقاد نکرد بلکه از هیئت مدیره ایران خودرو تقدیر شد.

این مطالب تنها بخشی از عملکرد هاشم یکه زارع در ایران خودرو است که تاکنون در رسانه ها منتشر شده است. قطعا اگر نقاط مختلف و عملکرد ده ها شرکت تابعه این شرکت مورد ارزیابی جدی قرار گیرد، نکات قابل توجه بسیاری قابل رصد می باشد.

این ویژگی ها و اتفاقات رخ داده در دوران مدیریت هاشم یکه زارع، در 6 سال اخیر نه تنها منجر به تغییر وی نشده بود بلکه همان طور که ذکر شد، در آخرین مجمع سالیانه از وی علی رغم عملکرد ناکارآمد تشکر شد. حال به یکباره بعد از تشکر مجمع، قوه قضائیه وی را دستگیر می کند. آن هم کسی را که از پشتوانه های قدرتمندی برخوردار است که بخشی از آن گفته شد.

قطعا برخورد با مدیران متخلف در شرکت های خودروسازی شرط لازم است ولی کافی نیست. انتظار این است دستگاه های نظارتی بعد از بررسی موارد اتهامی، شبکه افراد متخلف و مفسد را به اطلاع عموم مردم برساند تا با فساد از ریشه برخورد شود.

 منبع: خط بازار

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا